tisdag 22 maj 2007

Födelsedagsmat

Idag är det Morrisseys 48-årsdag! Det firas runt om i världen på klubbar och barer där man spisar skivor, dricker, dansar och skrålar. Även ute i stugorna i landet gör folk något lite extra. Man sätter på sin favoritskiva med Mozzan, häller upp en White Russian och svänger ihop något gott att äta. Förslagsvis en vegetarisk italiensk måltid med några goda mexikanska öl till. Det här var ett lite långsökt matinlägg men det kändes angeläget.

söndag 20 maj 2007

Liten uppdatering

Senaste numret av min nya favorittidning Allt Om Vin är så himlans bra. Massa sjysta recept och fina dryckestips och dessutom ett litet reportage om Ferran Adria på El Bulli. Har lagat två recept därifrån mer eller mindre by the book och dom blev båda superduper. Först en chokladtarte med massa smör och grädde och det viktigaste, smaksatt med hockeypulver. Den hade jag med mig till jobbet och bjöd på som fredagsfika. Tror att den hade passat bra till ett sydafrikanskt vin. Har fått höra att man ska passa sig för att blanda choklad och rödvin men här tror jag att lakrits- och chokladsmaken hade passat bra till en rökig sydafrikan.

Nummer två var en pizza på kalvfärs med zucchini, rödlök, peccorino, mozarella och honung. Den var superduper och det är sjyst med pizza utan vanlig tomatsås. Måste dock avråda från att ställa er klockan 20.30 en vardag och baka pizza, fy vilket slit! All den disk ett pizzabak generar är inte kul heller att ta hand om i ett minimalt kök utan varmvatten. Men har man bestämt sig för att man ska laga något så måste man slutföra det.


Det här är ungefär vad jag har lagat i den "högre" matskolan under de senaste veckorna. Har inte haft riktigt tid pga jobb. Nu har jag äntligen fått fixat mitt bredband så jag ska försöka att hålla uppe en mera rimlig inläggsnivå. Enda problemet nu är att jag inte har råd att laga så avancerad mat. Fram till löning får jag leva på dom Glenn Strömberg Collection-produkter jag köpte på mig när Glenn var på Hemköp vid mitt jobb för fotbollssignering. Jag kan varmt rekommendera spaghettin!

lördag 19 maj 2007

Gästbloggning

Jag skäms över att jag så totalt försummat bloggen dom senaste veckorna. Förklaringen är att mitt lilla torp ännu inte är utrustat med bredband. Nu har jag dock skaffat mobilt bredband från 3 så om jag bara kan få skiten att funka så blir det snart blogga av igen. Tills dess kommer här en liten hälsning från Skottland. Det är min käre vän Max som pluggar statsvetenskap i Stirling och han har förstått det där med att det enda man kan i UK är ost och musik:

Tescopoly

42 % av alla matinköp i Storbritannien sker på TESCO. Skulle gissa på att ungefär 22 % av mina inköp sker på Tesco, eftersom jag är lat och handlar alldeles för ofta på den svindyra lilla affären som ligger här på universitetsområdet. Men idag tog jag i alla fall bussen in till Stirling för att köpa brittiska ostar, ett område som universitetets jourlivs helt har förbisett.
Den enda osten jag på förhand hade bestämt mig för var vit stilton, en intressant ost jag aldrig hört talas om innan.
Tyvärr lade jag urvalet av de andra två ostarna i händerna på pojken i Tescos ostdisk, en finnig tonåring som nog mest ville gå hem och snabbt föreslog de ostar som låg närmast den plats där han stod. Jag tog emot ostarna och började leta efter ett engelskt vin, men fick snart ge upp och nöja mig med ett australiensiskt vin (Samväldesland i alla fall!).
Väl hemma blev jag hånad av mina rumskamrater för att jag inte ens hade köpt en cheddarost, men jag hittade en i kylen som tur var, och nu sitter jag här i mitt rum och förstör tangentbordet med ostsmulor och spillt vin.
Jag börjar med den vita stiltonosten, "Tesco ltd edit: white stilton blueberry", som "may contain traces of stones"(?!). Några stenar har jag inte hittat, men osten är fantastiskt god.
Långt ifrån "vanlig" Stiltons ganska skarpa smak, den här är lätt syrlig, och den söta blåbärssmaken ger det hela en efterrättsaktig smak; jag borde köpt ett päron att ha till.
Nästa ost blir "Laurels farm white cheshire". Cheshire Cheese är en smulig, ganska salt och tydligen väldigt gammal osttyp: den finns omnämnd redan i en folkräkning som genomfördes 1086. Osten är inte jättespännande, men helt OK.

Nu upptäcker jag att jag faktiskt hade köpt en cheddarost. "Tintern cheddar chives & shallots" har en skarp, riktigt angenäm smak, men är mycket mjukare och inte lika gul som cheddar brukar vara. Löksmaken passar väldigt bra ihop med resten, och ju mer crackers jag äter (och vin jag dricker!) inser jag att detta är en väldigt god ost. Försöker hitta en låt om ost på datorn, men väljer att omtolka "try it" med Pet Shop Boys istället. Ni borde verkligen prova Tintern’s cheddar!
Nästa cheddar (den som jag hittade i kylskåpet) är "Isle of Bute Scottish Cheddar" - kvällens första verkligt inhemska ost. Detta firas med lite verkligt inhemsk musik, och Primal Screams XTRMNTR passar väldigt bra ihop med denna klassiska cheddar. Skarp, hård och väldigt god!
Sammanfattningsvis, så kan man säga att Storbritannien kan vara ett fruktansvärt matland. När det bara bjuds "deep-fried mars bar", steak and kidney pie, och en trött portion fish and chips längtar man till och med efter en så hemsk person som Anna-Maria Corazza Bildt. Men ostar, det kan dom, britterna.
/Max

söndag 6 maj 2007

"Blogg med mersmak"

Igår samlades det mytomspunna "mat- och spelsällskapet" för första gången på länge. Det var första gången i torpet och det lämpade sig alldeles utmärkt för den här typen av sittningar. Innan vi kunde köra igång fick vi dock ta tag i diskberget som hade stått sedan valborg. Det hela blir lite meckigt också i det lilla köket utan varmvatten med fyra personer som ska försöka hjälpas åt. Så jag smet i väg och började borsta musslor istället.

Blåmusslerisotto
4 personer

1 nät blåmusslor
2 charlottenlökar
2 vitlöksklyftor
blast från en fänkål
1,5 dl vitt vin
4 dl vatten
salt

4 dl avorioris
3 charlottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
buljong från musselkoket
5 dl annan buljong
2 dl riven västerbottensost
1 msk smör
3 chorizos
4 plommontomater
1 fänkålsstånd
salt och peppar

Skölj och borsta musslorna. Ta bort ev. skägg och släng de som är trasiga eller som inte stänger sig när man knackar på dom. Finhacka löken. Fräs i en het gryta i olivolja med fänkålsblasten. Släng i musslorna och rör runt en stund. Slå på vin och vatten och lägg på lock. Låt stormkoka några minuter. Släng musslor som inte har öppnat sig.

Finhacka löken. Fräs i en traktörpanna. Släng på riset och fräs en minut. Slå på vinet och låt koka in. Späd med buljongen i omgångar tills riset har bra konsistens. Stek eller grilla korvarna och skär ner dom i bitar. Strimla fänkålen och fräs på den i olja. Kärna ur tomaterna och skär ner dom. Släng i dom och korven på slutet i fänkålen. Släng i ost och smör i risotton och rör ner. Salta och peppra. Rör i lite av fänkålsblandingen och toppa med resten och musslorna. Ta även med några skal som garnering.

Currysjötunga
4 personer
800 g sjötunga
1 l vatten
1 dl salt
1 msk curry
1 stjälk citrongräs
1 msk paprikapulver
1 msk chilipulver

Snabbrimma sjötungan i hopvispat vatten och salt ca 3 min. Ta upp fisken och torka av. Finhacka citrongräset och blanda med kryddorna. Gnid in fisken med kryddorna. Grilla fisken elller stek i het panna. Använd gärna en grillklämma för att fisken inte ska fastna och vara lätt att vända. Spett går också ganska bra. Servera med risotton.
Risotton är väldigt inspirerad av min nya idol - Frida Larsson på Taste International. Det blev jättegod och passade mycket bra till fisken. Den är är i sin tur inspirerad av Christian Hellberg och ett recept i senaste "Allt om Vin". Jag har nämligen förmånen att ha en hel trave med mat- och vintidningar från -96 och framåt på mitt jobb. Till det här passar det nog bäst att dricka ett sött och billigt vitt vin.

torsdag 3 maj 2007

Känd svensk IT-profil

Det kan ju alltså nu kalla mig. Inte riktigt kanske men jag blev väldigt glad för att Gitto tipsade om min lilla blogg och andra favoriter i Expressen. Detta sätter ju genast en viss press på mig att börja leverera mer grym mat. Ojoj!

onsdag 2 maj 2007

Pastasallad...

Jag trodde nog aldrig att jag skulle blogga om något så vulgärt som en pastasallad (på trefärgade skruvar). Menmen, vi äter det nog alla ibland och tycker det är ganska gott. Den här blev faktiskt god och framför allt riktigt snygg. Sen är det ju nästan sommar också.

Pastasallad med räkor och sichuanpeppar
2 personer

200 g pasta
1/3 purjolök
ett paket babyspenat
200 g räkor med skal
2 små ägg
ett par msk solrosfrön
1 stor avokado
1 tsk sichuanpeppar
2 cm riven ingefära
olivolja
salt och peppar

Koka pastan. Koka äggen. Skala räkorna. Skölj och strimla purjon. Fräs den hastigt i lite smör. Rosta sichuanpepparn i en torr panna och mortla den. Rosta solrosfrön hastigt i pannan. Skär ner avokadon och äggen i bitar. Skölj spenaten och blanda alltsammans med olja, ingefära, sichuanpeppar, salt och peppar. Toppa med solrosfröna. Ha gärna pastan, äggen och purjon lite varmt så att salladen blir ljummen.

Lilla torpet

På valborg invigdes torpet med en grillfest. Det grillades god korv, scampi och diverse vegogrejer och åts med coleslaw, bröd, lite guckor och röror. Det fina i kråksången var att jag själv kom sent till min egen fest och behövde inte fixa något alls, och framför allt inte maten. Dagen efter tog jag dock igen det med städning. Jag passade också på att kolla in mina "ägor" lite ordentligare. Potatis är satt och kommer väl förhoppningsvis upp lagom till midsommar. Rabarber, smultron och gräslök finns och även lite avsomnad timjan och rosmarin. Sen finns det en hel del oidentifierat som jag får undersöka närmare.

Är det inte idylliskt?

Här ska det komma potatis.