söndag 28 januari 2007

Grönt te

Det känns helrätt att börja sin blogg med att skriva om en dessert och en drink. Bara lyx! Som ni kanske förstår av titeln är båda baserde på grönt te, en liten dark horse inom smaksättning. En ganska jolmig och svår smak men som ändå på något sätt lyckas gifta sig med vissa andra smaker.


Okaj (som Harald Treutiger skulle ha sagt), drinken då är en underbar liten sak som jag inte vet om den har något säskilt namn men jag kallar den bara Whisky Grönt Te. Jag lärde mig dricka den i Kina där den var mycket populär bland kineser som gärna ställde fram en kanna av den och sedan spelade tärning för att skynda på drickandet. Tilläggas bör också att jag trots mitt skotska påbrå aldrig har uppskattat whisky men i den här kombinationen är det oslagbart! Slutligen, för att ytterligare marknadsföra denna drink, kan jag berätta att den börjad drickas av gangsters i Hong Kong. Coolt!




Whisky Grönt Te
En fyra

4 cl Whisky (jag kan inget om whisky men i Hong Kong använder man Chivas Regal)
Grönt iste (färskt eller pulver)
Is

Blanda.


Den lilla konstiga påsen på bilden är iste i pulverform, bara att blanda med vatten! I Göteborg finns det att köpa på Hung Fat Trading Livs borta vid Lilla Bommen. Pröva gärna att göra eget iste men gör det sötat i så fall. Kom gärna med recept!


Det här var en ensam lördagkväll så jag gjorde faktiskt aldrig drinken igår. Hade känts för sorgligt att sitta lätt berusad på sina föräldrars whisky framför "På Spåret". Men en dessert kan man alltid göra till sig själv!



Panna Cotta på grönt te
3 espressokoppar

2,5 dl mellangrädde
en halv vaniljstång
0,5 dl socker
1 msk gott grönt te
1 tsk gelatinpulver


Koka upp grädde, socker, vaniljstång (urgröpt men inte kastad!) och te. Koka en stund tills smakerna har släppt och grädden blir lite grönaktig. Sila bort vaniljstång och te. Blanda i gelatinpulver som har fått ligga i kallt vatten. Häll upp i espressokoppar. Ställ i kylskåp i ett par timmar.

Det här är något av "an acquired taste" men väl värt att prova. Någon kanske har provat glass på grön te och vet hur fint det gifter sig med vaniljen, lite som här! Ett tips kan vara att lägga någon liten fruktkompott ovanpå eller bara lite passionsfrukt, det blir fint och syran fräschar upp det hela!

4 kommentarer:

Gitto sa...

Jättekul att du skaffat blogg, det är alltid lika roligt med nya bekantskaper i bloggosfären! Keep up the good work!

Anonym sa...

Men visst är det Famous Grouse på bilden?

Anonym sa...

Kul med nya bloggar!! Skön start med grönt tema här, tacka Gitto för alla som surfar hit så snabbt. Nu gäller det bara att ha samma post-frekvens som hon så stannar vi kvar. Jag ser fram emot fortsättningen. Good luck!

Jens sa...

christina w:
jorå det är gamla grousan, det var vad som fanns att tillgå, det går bra med vilken som helst.

anna:
ska försöka att inte göra er besvikna!