söndag 20 januari 2008

Enkel lammgryta

Min ekonomiska situation är inte direkt ljusare men efter att ha sålt av all kusrslitteratur jag kunde avvara så hade jag i alla fall en liten buffert. Jag kunde nu kosta på mig en god måltid i lördags och lyxade till det med lite lamm. Lamm ska ju helst köpas direkt från gården eller åtminstone i en saluhall men jag fick nöja mig med Hemköps grytbitar. Den här grytan blir mustig och härlig. Det fina med den är att löken och okran reder den automatiskt!
Lammgryta
4 personer

400 g lammkött (gärna lite mer)
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
ca 1 dl rödvin
ca 1 msk kalv- eller oxfond
tomatpure
tabasco
okra (konserverad eller färsk)
en burk vita bönor
salt och peppar

Till servering:
quinoa
hackad persilja

Skiva löken och stek den mjuk i olja i en stekpanna. Häll över i en gryta. Putsa lammköttet och skär i lagom stora grytbitar och stek på i pannan. Häll över i grytan. Vispa ur pannan med lite vatten och häll i grytan. Häll i en tomatburk, rödvin, ca 2 msk tomatpuré, 2 dl vatten, några droppar tabasco och ca 1 msk fond. Låt koka ganska kraftigt i en timme och rör om lite under tiden och häll ev. i mer vatten. Häll sedan i avsköljda bönor och okra. Tillaga quinoan och låt grytan koka tills quinon är färdig. Smaka av med salt och peppar.
En liten varning utfärdas härmed för Go Greens vita bönor med chili och lime. Tyckte det lät spännande i butiken men jag blev äcklad bara av att öppna förpackningen. Bönorna ligger i en havremjölkssörja och smakar schampo. Det var nämligen dessa bönor jag hade tänkt ha i min gryta men jag rekommenderar å det varmaste att ni köper vanliga hederliga. Efter att ha sköljt av dem i durkslag var dom fullt ätbara i alla fall.

Sen kan också tilläggas att grytor smakar alltid bäst dagen efter och så också denna. Idag hade jag även uppgraderat persiljehacket till en gremolata, dvs blanda med riven vitlök, citronskal och en skvätt olivolja, och det gjorde också sitt till.

1 kommentar:

Cwejman sa...

Mycket Fond nuförtiden märker jag! :-)