tisdag 22 januari 2008

Karp Delight

Detta utmärkta gästblogginlägg om karpbestyr i Polen skrivet av min vän Adam har legat länge i min inkorg. Anledningen till att jag inte har publicerat det är att det saknar recept men jag har blivit lovad att få ta del av det anrika familjereceptet så småningom:

Karp po Zydówskó

"Polsk Karp träffar man sällan på i privata hushåll: tillredningen är komplicerad och värd besväret endast om det är många vid bordet. Många och sällsynta kryddor används; ljus och mörk öl, lök och champinjoner, smält socker och sirap, söndersmulade pepparkakor och mycket annat är oumbärliga ingredienser -icke att förglömma fiskens blod, som utvinns genom ett stick som inte får skada gallan. Tronande på en sockelav rostat bröd är den ett praktstycke vid östliga festmåltider och judiska brölopp - dock inte att förväxla med den lothringska "carpe á la juive" som äts som en förrätt i gelé"
(Ernst Jünger - Psykonauterna, rus och droger)

Att laga karp i min släkt är inte en söt familjetradition som förts ner genom generationerna i form av en dammig och kladdig kokbok. Karplagningen är en initieringsrit där den kommande kocken (jag är näste) får ett tungt ansvar som ska axlas tills nästa person kan ta över. I en släkt som inte heller har någon överdriven fallenhet för matlagning blir det judiska karpreceptet något av en monumental uppgift. För att vara ärlig så är karplagning inte en rätt, det är tung och mödosam process - från att välja en sprattlande fisk på den överfyllda polska fiskmarknaden till att med tårar iögonen försöka ta livet av den arma fisken. För att därefter stå och svära i ett nersölat och illaluktande kök. Men karpen ska bli klar. Och den här gången får vi hoppas att den blir det. För det handlar om tradition,och en förbannat god och speciell fiskrätt, och det kan väl vara värt att bevara? Som ni säkert komma märka är inte receptet nedan det monstrum som Ernst ovan beskriver utan den lite "lättare" men likväl komplicerade "carpe á la juive", eller "Karp po Zydowskó" som man säger på polska.

4 kommentarer:

Kristina Eriksson sa...

Kul läsning! Har du fått äran att smaka på någon karpanrättning?

Husmodern sa...

Jamen Jens! Du får ta och göra ett besök i den kungliga huvudstaden så får vi hitta på något som kan locka smaklökarna och blogglustan!
Ser fram emot nästa inlägg!

Anonym sa...

men för fan jens, nu får du ge oss fattiga studenter utan fantasi lite nya recept! det är ju ändå sommarlov, du borde kunna avvara lite bloggtid iaf! /Max

Anonym sa...

Hallå Jens!

Intressant och väldigt seriös matblogg du har här, ska titta in igen här vid inspirationsbehov inför middag/bjudning etc. Karplagning verkar dock vara way out of my league =)

Ha det fint
/Johan Eklund