måndag 14 januari 2008

Vinets framtid

I dagens Metro läste jag om hur kolumnisten skamset erkände att hon tyckte det var ganska trevligt med global uppvärmning pga möjligheten att ha snyggare kläder. En så löjlig anledning är inte nog för mig men efter att ha läst Gittos inlägg om torkan i vinlandet Australien började jag fundera. Vad kommer hända med vinproduktionen i framtiden? Vilka kommer bli det nya vinländerna?

Jag ser en lysande framtid för Sverige som vinland. När länderna strax över och under ekvatorn är för heta för vinodling är det hit vinentreprenörerna söker sig. Tänk er! Så här skulle det kunna se ut:
I Skåne odlar man solmogen shiraz, yppig av druvsötma och syltig och smakrik i stilen.
Superområdet kommer bli Gotland, Sveriges Bourgogne, med eldiga röda viner på pinot noir odlade i det karga landskapet. Man gör också fantastiska mineralrika vita viner på chardonnay i klassisk Chablis-stil.
På västkusten, Sveriges Marlborough, gör man superfräsch sauvignon blanc som givetvis passar perfekt till räkor (om det finns några kvar). En ny blå druva vid namn Bingoberra är en korsning mellan gamay och pinot noir och ger härligt mjuka och friska viner.
I Mälardalen börjar grevarna på sina herresäten att odla vin i Bordeaux-stil. Vinerna är höstigt röda med doft av löv på druvorna merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc.
I Norrland satsar man så klart på eiswein.

Jag tror att det är dags att söka till oenologprogrammet!

4 kommentarer:

Angelica sa...

Om Sverige ska kunna bli någon slags vinland måste vi nog göra oss av med alkoholmonopolet först. Men ja, kul idé. :]

Jens sa...

Systembolaget ska vara kvar, man kan göra undantag för viss gårdsförsäljning. Annars fungerar bolaget utmärkt, och det säger jag inte bara som anställd utan även som ekonom! Monopol som marknadsform är inte så effektiv i sig men dom hälsoekonmiska vinsterna överväger.

Anonym sa...

Lyssna på dina läsare goddammit!

Är ingen anhängare av global uppvärmning men myser vid tanken på att starta vingård på ålderns höst (borde vara rätt tid då!).

Hörde jag någon ropa Sideways?

Anonym sa...

Haha! Härligt att din textproduktion är igång igen Jens.

Kan man tänka sig att de klimatflyktingar som vi kommer att se mest av här i Sverige är franska vinproducenter som har tvingats överge sitt chateau. Istället livnär de sig på att ge råd till Berra, pionjären bakom Bingoberradruvan, som på grund av språkförbistring fortfarande tror att terroir har något att göra med al-quaida.