söndag 6 maj 2007

"Blogg med mersmak"

Igår samlades det mytomspunna "mat- och spelsällskapet" för första gången på länge. Det var första gången i torpet och det lämpade sig alldeles utmärkt för den här typen av sittningar. Innan vi kunde köra igång fick vi dock ta tag i diskberget som hade stått sedan valborg. Det hela blir lite meckigt också i det lilla köket utan varmvatten med fyra personer som ska försöka hjälpas åt. Så jag smet i väg och började borsta musslor istället.

Blåmusslerisotto
4 personer

1 nät blåmusslor
2 charlottenlökar
2 vitlöksklyftor
blast från en fänkål
1,5 dl vitt vin
4 dl vatten
salt

4 dl avorioris
3 charlottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
buljong från musselkoket
5 dl annan buljong
2 dl riven västerbottensost
1 msk smör
3 chorizos
4 plommontomater
1 fänkålsstånd
salt och peppar

Skölj och borsta musslorna. Ta bort ev. skägg och släng de som är trasiga eller som inte stänger sig när man knackar på dom. Finhacka löken. Fräs i en het gryta i olivolja med fänkålsblasten. Släng i musslorna och rör runt en stund. Slå på vin och vatten och lägg på lock. Låt stormkoka några minuter. Släng musslor som inte har öppnat sig.

Finhacka löken. Fräs i en traktörpanna. Släng på riset och fräs en minut. Slå på vinet och låt koka in. Späd med buljongen i omgångar tills riset har bra konsistens. Stek eller grilla korvarna och skär ner dom i bitar. Strimla fänkålen och fräs på den i olja. Kärna ur tomaterna och skär ner dom. Släng i dom och korven på slutet i fänkålen. Släng i ost och smör i risotton och rör ner. Salta och peppra. Rör i lite av fänkålsblandingen och toppa med resten och musslorna. Ta även med några skal som garnering.

Currysjötunga
4 personer
800 g sjötunga
1 l vatten
1 dl salt
1 msk curry
1 stjälk citrongräs
1 msk paprikapulver
1 msk chilipulver

Snabbrimma sjötungan i hopvispat vatten och salt ca 3 min. Ta upp fisken och torka av. Finhacka citrongräset och blanda med kryddorna. Gnid in fisken med kryddorna. Grilla fisken elller stek i het panna. Använd gärna en grillklämma för att fisken inte ska fastna och vara lätt att vända. Spett går också ganska bra. Servera med risotton.
Risotton är väldigt inspirerad av min nya idol - Frida Larsson på Taste International. Det blev jättegod och passade mycket bra till fisken. Den är är i sin tur inspirerad av Christian Hellberg och ett recept i senaste "Allt om Vin". Jag har nämligen förmånen att ha en hel trave med mat- och vintidningar från -96 och framåt på mitt jobb. Till det här passar det nog bäst att dricka ett sött och billigt vitt vin.

6 kommentarer:

Louise sa...

Ärligt talat funderade jag idag(eller igår, minns inte riktigt) vad som hade hänt med spelgänget! Låter Mycket gott! HAV! mmm...

Anonym sa...

åh, nu blir man sugen! jag ska gå till ostdisken och köpa vit Stilton, har du ätit det någon gång? det ser väldigt spännande ut
http://cheesereviews.org/Articles.php?pg=25
/your wee scottish friend

Kinna Jonsson sa...

Den här risotton var verkligen inspirerande. Ser urgod ut!!!

Jens sa...

Louise:
Jag förstår att du var orolig! Det blev en liten paus där på någon månad pga mycket jobb och flytt hit och dit men nu ska vi köra kontinuerligt igen!

Max:
Tjaba! Det ser ascoolt ut! Har aldrig provat det men det är ju faktiskt något dom kan i mat-u-labdet Storbrittanien, det där med ost. Dom har cheddar, stilton och massa sjyst skotsk getost. Erbjudande om gästbloggning står kvar!

Kinna:
Va kul! Den var mycket god!

Lisa sa...

Men det är ju MIN Frida som är din idol! Visst är hon bäst?
Underbar mat ni lagade.

Anonym sa...

fick du mitt mail eller?/max