torsdag 22 februari 2007

Chili och dessert med chili

Igår bestämde jag i alla fall enväldigt att vi skulle äta "min chili". Den var god som vanligt men fick höra elaka tillrop i köket om att det luktade "kokt gammal alkis". Måste ha varit portern och chipotlen som för ovana näsor blev en chock. Och chipotle luktar väl inte gammalt museum?! Nåväl, det blev gott i alla fall och folk verkade nöjda men det blir ingen bild för något vidare vacker är den inte.

Jag forsatte på chili-temat med min hämnigslöst freestylade (varning!) dessert.

Apelsinchili
4 portioner

2 apelsiner
1/2 röd chili
basilika
billigt mousserande (jag tog Cava)
mörk choklad
lite salt
valnötter

Skala och filéa apelsinerna och riv skalet från en av dem. Finhacka chili, lite basilika och blanda med apelsin och skal. Riv på en rad choklad och slå på lite skumpa och pyttelite salt. Ställ i kylen. Hacka valnötter och choklad. Toppa apelsinjoxet med nöt- och chokladhacket i små glas/skålar.

Egentligen hade jag tänkt att ha lite jordgubbar i men det glömde jag bort totalt. Skumpan och basilikan var mest där för deras skull men de fick hänga med trots missen. Upptäckte också innan servering att det inte smakade så värst dessertigt så jag tryckte desperat i lite honung i sista stund. Summa sumarum blev det en ganska trevlig dessert. Lite gott slafs i botten (som inte var så vackert) och lite trevligt crunch på toppen.


Slutligen kan jag bara nämna att som god gäst gav jag värden ett paket Falksalt med jod i present. En billig och bra gåbort-present som alltid kommer till användning!

14 kommentarer:

Louise sa...

din vän måste blivit lycklig över saltet!

Jens sa...

Det blev succé! Det är framför allt en väldigt opretentiös och billig present men om man vill kan man slå in den i lite cellofan och knyta en rosett runt för lite lyxkänsla. Dessutom har han tidigare helt saknat salt (hemska tanke!) förutom några grova saltkorn som han varit tvungen att krossa mellan tänderna varje gång han velat använda det.

Louise sa...

oj det låter som att hans kök mår allmänt illa! Inget salt? Då har du ju verkligen gjort en god gärning!

Jens sa...

Jo, det är rätt tragiskt faktiskt. Det är han som har skrivit här tidigare under anonym signatur och hotat med att koka mig i nudlar. Han har inget salt hemma men en stor säck utgågna Euroshopper-nudlar.

Louise sa...

Låter som ett svårt fall!

Anonym sa...

Nu framstår jag ju som värsta mathuliganen. Inget salt men massa utgågna nudlar. Jag har ju använt grovkorningt havssalt och tycker att det fungerar lika bra.

Sen är jag givetvis tacksam, och jag känner på något sätt att gåvan symboliserar det implicita sammförstånd som finns mellan kocken (som slavar ensam vid spisen) och värden (som diskar halva natten)...

Jens sa...

Precis. Och jag är också väldigt tacksam, du är en mycket bra värd. Ska försöka avlasta ditt värdskap när jag får en superlägenhet, typ en fyra i Klippans kulturresevat!

Anonym sa...

Adam, du är en mathuligan, inte så mycket på grund av innehållet i ditt kök, utan snarare med tanke på vad du brukar kombinera din gröt med, uuääh! (och då är jag ändå notorisk tonfiskmissbrukare)

Anonym sa...

När apokalypsen kommer och de enda som finns kvar är utgågna nudlar från euroshopper, gröt och tonfisk så kommer min kokkonst att prisas när och fjärran.

Anonym sa...

Efter apokalypsen kommer vi fortfarande inte att kombinera gröten och tonfisken, tänk på ransoneringen. Dessutom betyder apokalypsen att allting på ICA Focus är gratis ;)

Louise sa...

Det är tur att nån tycker om utgångna euroshopper-nudlar, så jag slipper äta dem. Tänk vilket jätte berg av euroshoppernudlar det skulle bli om ingen åt dem!

Jens sa...

Ingen fara. Mr Anonymous tar hand om dem

K sa...

Man undrar ju hur chilin ser ut när du publicerar den bilden på Apelsinchilin. ;-)

Anonym sa...

... Ja, några vänner som stod och tittade över axeln fällde kommentarar som "avancerad spya" etc...