onsdag 28 februari 2007

Nytt spel

Igår var det dags för att testa det nya spelet Carcassonne på mat- och spelträffen. Adam hade precis köpt det efter att ha hört det säljande argumentet "Du får River Expansion". Maten måste också ständigt förnyas och jag tyckte att jag hade en bra idé när jag föreslog risotto med sallad. Förslaget möttes först av grymtanden men efter att jag förklarat att det rörde sig om en räkrisotto och en pomelo- och mangosallad tystnade kritiken. Risotto igår igen för mig alltså...

Risotto på räkor och mynta
5 personer

1 kg räkor med skal
4 charlottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 dl avorioris
7-8 dl buljong på hummerfond
1-2 dl vitt vin
parmesanost
ca 200 g gröna ärtor
1 rejäl knippe mynta
smör
salt och peppar

Börja med att skala räkorna och släng skalen (orka göra buljong när man har hummerfond!). Finhacka lök och vitlök. Fräs i olja. Häll på riset och rör runt. Slå på vinet och lått koka in. Späd med buljongen i omgångar och sjud på låg värme under lock. När nästan all vätska absorberats monteras riven parmesan, ärtor, hackad mynta, räkor och smör i. Smaka av med salt och peppar.

Det här är en variant på en risotto Jamie Oliver har gjort och är min absoluta favorit! Egentligen gör jag risotto lite för ofta men den här kan jag äta när som helst. Till den blev det alltså sallad på mango och pomelo inspirerad av Lisa och Kinna.

Mango- och pomelosallad
5 personer

1 pomelo
1 stor och fin avocado
1 liten mango
1 röd chilifrukt
några stjälkar citrongräs
olja och vinäger
lite socker
salt
1 paket ruccola

Skala pomelo och mango och skär i små bitar. Skala avocadon och skär ner. Hacka chili och citrongräs smått och blanda i en vinägrett med olja, vinäger, socker och salt. Lägg ruccola på en tallrik. Lägg på mango och pomelo blandat och lägg på avocadon. Ringla över vinägretten

Voila! Verkligen jättegott och passade superbra tillsammans med räkorna.

Carcassonne var ett sjyst spel. Kul som avbräck ifrån Settlers som hade blivit rätt tråkigt. Emma vann men jag kom inte sist i alla fall. Bilder kommer förhoppningsvis under dagen.

13 kommentarer:

Louise sa...

Åh pomelo! Jag har upptäckt att pomelopriserna har gått ner på en mer humannivå, 20 kr/kg sist jag köpte!
Det är nästan så jag börja bli sugen på risotto igen, jag hade en risotto period för några år sedan och föråt mig verkligen på det.

Jens sa...

Ja, salladen är lite inspirerad av dig och din vurm för frukten.

Den här risotton är grym, myntan gör det!

Louise sa...

Så kul att få vara inspiratör!

K sa...

Och själva räkorna då, ska man slänga dem också?

Jens sa...

Ooops! De försvann visst. Nää, de åkte i risotton tillsammans med resten. Ett visst svinn blir det dock när man skalar 1 kg räkor, tankarna svävar iväg efter ett tag och märker att skalen hamnar i räkskålen och räkorna i papperskorgen...

K sa...

Vilken tur, för jag blev sugen och tänkte göra en idag. Men nu måste jag köpa räkor också. Vet inte om jag hittar mynta i den här torftiga hålan, men det går kanske ändå. Är torkad mynta bättre eller sämre än ingen mynta?

K sa...

Tack för maten, Jens. Det var gott. Glömde ruccolan, men lade till lagrad feta-ost på får- och getmjölk i salladen. Det fungerade mycket bra.

Den slokande myntan L fick tag i på hemköp var värdelös och smakade ingenting, så jag saknade en smak. (Kassörskan ringde till grönsaksavdelningen och frågade om hon inte fick ta ett lägre pris för den var så usel, men det fick hon inte, trots att den var vissen. Handla inte örter på hemköp!)

Anonym sa...

ojoj! matbloggare! här ska jag hämta recept så jag får nåt annat än ugnsvärmd pizza framför newsnight scotland.... shit vad imponerad jag blir! tyvärr får jag nog överge den lilla affären på campus med en sjukt söt kassörska till förmån för tesco's inne i stan...

Jens sa...

K: Jag tror jag har gjort den på torkad mynta någon gång och det funkade helt OK, pepparmintssmaken är viktig. Själv hade jag också en ganska trött kruka mynta (idealet är en fin knippa) som blir svart och dör så fort den kommer ut i kylan. Vad kul att du provade!

Max: Tjena!!! Du får gärna gästblogga om skotsk "mat" eller härliga mattempel som Tesco! Maila mig!

Anonym sa...

MAX! Du är saknad.

/Din fattigmansliberal i mörkret

Ps. Jag vet inte om jag förolämpar Jens klan Tosh här en massa men finns det ett Skottskt kök, eller är det inte bara det Engelsmännen inte ville äta upp?

Jens sa...

Hörru fattigmansliberalen när ska du starta eget?

Skottland har fantastiska råvaror, särskilt fisk och skaldjur och kanske världens bästa hummer. Problemet är bara att inte ens ett vanligt kräftkok klarar de av. De vägrar konsekvent att salta skaldjuren och gör dem helt meningslösa... annars är inte engelsk mat mycket bättre.

Jens sa...

Jessika skriver om en skotsk delikatess (känd från The Office)

http://matochblommor.blogspot.com/2007/02/inslagna-gg.html

Louise sa...

Man kan köpa färsk fin mynta i asiatiska butiker, men den har ju åkt långt men om man nu ändå äter pomelo så kan man ju hoppas att de samåkt!

Åh vad kul jag vill gärna läsa en gästbloggare från skottland!