lördag 8 september 2007
Blåvit mat
När vi ändå är inne på temat fotboll och mat så läste jag i senaste Allt Om Mat att Glenn Strömberg och Mats Nordström gjort en italiensk kokbok tillsammans. Om någon trogen läsare kommer ihåg så misstänkte jag att Glenn skulle göra ett knäck tillsammans med Mats Nordström, krögare på Wasa Allé. Alltid kul att få rätt! Nu måste jag nog köpa boken också.
onsdag 22 augusti 2007
Tack för ankan!
Det var pärlan Louise som så omtänksamt undrade över min matsituation och för att förbättra densamma skickar hon mig en grillad anka på posten(!). Den blev ett ypperligt incitament för att genast börja laga god mat och blogga igen.

Ank- och potatissallad
3 personer
1 grillad anka (650 gr)
10 potatisar
1 stort fänkålshuvud
1 knippe salladslök
1 paket blandsallad
skal och fruktkött från 1 apelsin
1 chilifrukt
färsk koriander
kapris
olja och vinäger
salt och peppar
Tvätta potatisen och skär den i klyftor. Skär fänkålen i stora bitar, spara några lite minde bitar. Lägg potatis och fänkål i en långpanna med bakplåtspapper. Skvätt på lite olja och salta och peppra, baka i 225 grader ca 30 min. Skär ankan i små bitar (den är helt benfri och kan köpas fryst på asiatiska affärer). Stek dem i pyttelite olja tills de fått fin yta, låt rinna av på hushållspapper. Skölj salladen. Skär ner salladslöken och koriander och finhacka chilin. Riv skalet på apelsinen och skär ut filébitar så gott det går och hacka ner dom. Blanda allt i långpannan och häll på kapris och dom råa fänkålsbitarna. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Äts lite ljummen.

Det här blev jättegott och förhoppningsvis starten på en riktigt bloggig mathöst. Ankan var fantastiskt fin och fet och jag ska verkligen leta reda på en återförsäljare i Göteborg. Måste också pusha för kombinationen apelsin, fänkål och kapris - helt oslagbart i kalla och ljumna rätter.
P.S. Louise har ett ankrecept här och Lotta Lundgren har ett där.
lördag 23 juni 2007
Äntligen!

Du köper den hel och rensar den och det är inte alls svårt. Sedan kan du äta den som vanlig svensk sill med potatis och gräddfil eller bara på en knäckemacka med smör och lite rödlök på. Smaken är fantastiskt ädel och fin och inte lika påträngande som den svenska söt- och saltsliskiga. Den är också betydligt fetare och smälter verkligen i munnen. Kryddningen är diskret och det är i stället den jästa smaken som får spela första fiolen. Smaken kan liknas vid ansjovis, lagrad ost, rysk kaviar och surströmming. Så passa på nu och köp på er sillen för den tas bara in av fiskaffärerna till midsommar och framför allt i Göteborgsområdet. Om det är någon annan än Louise som också vill ha sill men som har svårt att få tag på det själv så hör av er. Jag gör helst små munsbitar (eller "snapas" som det kallas) på min sill; kokt skivad potatis, en klick gräddfil, sill, lite brynt smör och hackad gräslök. Perfekt tiltugg på sommarens bjudningar!

måndag 18 juni 2007
Singellyx
På morgonen dagen efter så överraskade jag mig själv med en härlig norsk frukost. Jag tror i alla fall att kombinationen äggröra och lax är något typiskt norskt, har för mig att väder-Tone pratade om det i något matprogram. På mitt sätt blev det i alla fall en äggröra smaksatt med tryffelolja och gräslök på rostat bröd med gravad lax på. Gräslök och tryffel passar förbannat fint ihop. Har gjort gräslökshollandaise någon gång och jag kan tänka mig att den hade blivit ännu bättre med lite tryffel. Som ni märker är jag inne i ett tryffelstim nu. Jag har köpt en ganska bilig tryffelolja och kommer därför antagligen snart att tappa smak och det är alltså därför jag använder den så friskt. Har fått höra från en säker källa att bästa och drygaste tryffeloljan köper man på NK Delikatess. När jag får råd ska jag prova.

måndag 11 juni 2007
Somrig sallad
Räk- och rostpotatissallad
4 personer
1 kg färskpotatis
1 kg räkor med skal
1 paket ruccola1 knippe salladslök
1 knippe rädisor
1 paket sugar snaps
2 stjälkar citrongräs1-2 röd chili
färsk mynta
olivolja
balsamvinäger
salt och peppar
riven parmesanost
Tvätta potatisen och skär i halvor. Rosta i ugnen ca 40 min. Skölj under tiden grönsakerna och skala räkorna. Skär ner det gröna i valfri storlek. Blanda den varma potatisen med övriga ingredienser och häll på lite olivolja och vinäger. Riv slutligen över rejält med parmesan. Servera direkt ur långpannan när den fortfarande är ljummen.


söndag 10 juni 2007
Tilltugg
Förrättssnibbar
20 kakor
125 g smör
1/2 dl socker
skal från 1 citron
3 dl vetemjöl
1 äggula
1 ägg till pensling
Fyllning:
marmelad (fikon, rabarber...)
Topping:
rosmarin
havssalt
parmesanost
citronskal
Hacka samman smöret och de torra ingredienserna. Tillsätt äggulan och arbeta ihop degen. Låt degen vila i kylen i 1 timme.
Kavla ut degen tunt och sporra den i kvadrater på 5x5 cm. Klicka på marmelad och vik ihop dom. Lägg på en smord plåt och pensla med ägg. Lägg på toppingen. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 10 min.

Ett annat litet snackstips är de nya rotfruktschipsen från Bjäre hembygd. Jag upptäckte dom efter att ha läst om dom i ett nummer av Allt om mat och jag tyckte dom lät trevliga. En påse på 75 gram innehåller chips av palsternacka, blå kongo, rödbeta persiljerot. Dom var jättegoda och lite rotfruktssöta. Tyckte dock att de var lite dåligt salta så jag rekommenderar att man dunkar på lite själv. Enda nackdelen är priset, 26 kr för en påse på 75 gram är lite saftigt.

måndag 4 juni 2007
Italiensk afton
Allt var jättegott och det är en sådan lyx att bara få möla i sig mat. De franska korvarna var särskilt spännande. De luktade lite kinesiskt (kan inte förklara bättre än så) och smakade av typiska brödkryddor alltså anis, fänkål och kummin. Häftig! Tryffelsalamin är grymt smakrik och med bröd och lite olivolja är den väldigt dryg. Fortfarande är det dock Serranoskinkan som är kung i charken.


tisdag 22 maj 2007
Födelsedagsmat

söndag 20 maj 2007
Liten uppdatering

Det här är ungefär vad jag har lagat i den "högre" matskolan under de senaste veckorna. Har inte haft riktigt tid pga jobb. Nu har jag äntligen fått fixat mitt bredband så jag ska försöka att hålla uppe en mera rimlig inläggsnivå. Enda problemet nu är att jag inte har råd att laga så avancerad mat. Fram till löning får jag leva på dom Glenn Strömberg Collection-produkter jag köpte på mig när Glenn var på Hemköp vid mitt jobb för fotbollssignering. Jag kan varmt rekommendera spaghettin!
lördag 19 maj 2007
Gästbloggning
Tescopoly
42 % av alla matinköp i Storbritannien sker på TESCO. Skulle gissa på att ungefär 22 % av mina inköp sker på Tesco, eftersom jag är lat och handlar alldeles för ofta på den svindyra lilla affären som ligger här på universitetsområdet. Men idag tog jag i alla fall bussen in till Stirling för att köpa brittiska ostar, ett område som universitetets jourlivs helt har förbisett.
Den enda osten jag på förhand hade bestämt mig för var vit stilton, en intressant ost jag aldrig hört talas om innan.
Tyvärr lade jag urvalet av de andra två ostarna i händerna på pojken i Tescos ostdisk, en finnig tonåring som nog mest ville gå hem och snabbt föreslog de ostar som låg närmast den plats där han stod. Jag tog emot ostarna och började leta efter ett engelskt vin, men fick snart ge upp och nöja mig med ett australiensiskt vin (Samväldesland i alla fall!).
Väl hemma blev jag hånad av mina rumskamrater för att jag inte ens hade köpt en cheddarost, men jag hittade en i kylen som tur var, och nu sitter jag här i mitt rum och förstör tangentbordet med ostsmulor och spillt vin.
Jag börjar med den vita stiltonosten, "Tesco ltd edit: white stilton blueberry", som "may contain traces of stones"(?!). Några stenar har jag inte hittat, men osten är fantastiskt god.
Långt ifrån "vanlig" Stiltons ganska skarpa smak, den här är lätt syrlig, och den söta blåbärssmaken ger det hela en efterrättsaktig smak; jag borde köpt ett päron att ha till.
Nästa ost blir "Laurels farm white cheshire". Cheshire Cheese är en smulig, ganska salt och tydligen väldigt gammal osttyp: den finns omnämnd redan i en folkräkning som genomfördes 1086. Osten är inte jättespännande, men helt OK.

Nästa cheddar (den som jag hittade i kylskåpet) är "Isle of Bute Scottish Cheddar" - kvällens första verkligt inhemska ost. Detta firas med lite verkligt inhemsk musik, och Primal Screams XTRMNTR passar väldigt bra ihop med denna klassiska cheddar. Skarp, hård och väldigt god!
Sammanfattningsvis, så kan man säga att Storbritannien kan vara ett fruktansvärt matland. När det bara bjuds "deep-fried mars bar", steak and kidney pie, och en trött portion fish and chips längtar man till och med efter en så hemsk person som Anna-Maria Corazza Bildt. Men ostar, det kan dom, britterna.
/Max
söndag 6 maj 2007
"Blogg med mersmak"


torsdag 3 maj 2007
Känd svensk IT-profil
onsdag 2 maj 2007
Pastasallad...
Pastasallad med räkor och sichuanpeppar
2 personer
200 g pasta
1/3 purjolök
ett paket babyspenat
200 g räkor med skal
2 små ägg
ett par msk solrosfrön
1 stor avokado
1 tsk sichuanpeppar
2 cm riven ingefära
olivolja
salt och peppar
Koka pastan. Koka äggen. Skala räkorna. Skölj och strimla purjon. Fräs den hastigt i lite smör. Rosta sichuanpepparn i en torr panna och mortla den. Rosta solrosfrön hastigt i pannan. Skär ner avokadon och äggen i bitar. Skölj spenaten och blanda alltsammans med olja, ingefära, sichuanpeppar, salt och peppar. Toppa med solrosfröna. Ha gärna pastan, äggen och purjon lite varmt så att salladen blir ljummen.
Lilla torpet
Är det inte idylliskt?
Här ska det komma potatis.
söndag 29 april 2007
Bloggträff och födelsedagspresent
Idag fick jag en försenad födelsedagspresent (jag fyllde år i november) av mina kära vänner Adam och Anna. Egentligen var dom många fler som hade skramlat ihop till ett flott restaurangbesök men dessa två underbara männsikor fick följa med som sällskap. Jag föreslog Manfreds och så blev det. Åh, det var så bra! Dom bjöd mig på en hel trerätters och först kom en tonfiskcarpaccio med basilikacreme och en liten aubergine- och chiligucka. Tonfisken smälte i munnen och rörorna mumsade man snabbt i sig med brödet som var till. Sen tog jag deras paradrätt - en enorm wienerschnitzel på kalv (så klart!) och smör- och persiljeslungad potatis. Efterrätten var gateau på vit choklad, en liten fet kaka och ägglikörglass på en liten fruktkompott. Allt var riktigt bra men förrätten var ändå en klass för sig.
Tonfiskcarpaccio. I högra hörnet skymtar en bonuspresent.
Den enorma wienerschnitzeln.
Desserten.
Apropå restauranger i Göteborg så läste jag i GP i helgen att det ska öppna en tapasbar på Berzeliigatan. Det är ingen vanlig spansk restaurang dock. Här kommer det att serveras internationell och framför allt svensk tapas såsom sill, löjrom och råbiff - fast i tapasformat. Jag tycker att det låter helt grymt och blir verkligen sugen på att gå dit. Extra kul är också att köksmästaren Frida Larsson är endast 21 år gammal. Jag blir så imponerad! Stället heter Taste International och öppnar inom kort.
torsdag 26 april 2007
Pudding och chili
Detta skulle kunna vara del 2 i min tävling "Jens mat i litteraturen", men det är det inte! Jag tror nämligen att det här är alldeles för enkelt för er foodies där ute att gissa vilken bok det här kommer från. Det är i alla fall Kitchen Confidential av Anthony Bourdain och ett avsnitt jag särskilt gillar. Tony har precis börjat på Tom H. - en krog på Broadway som ägs av ett excentriskt homosexuellt par. De lever mycket på gamla meriter och dessa rätter som har ätits av deras "vänner" Lauren Bacall, Angelica Huston och José Quintero. Även om det inte gick så bra för krogen så blev jag väldigt sugen på puddingen och köttfärslimpan. Pga av lite köttångest ska jag försöka undvika miljöboven nötkött ett tag så limpan blev en chili på sojafärs istället.
Majspudding med jalapeño
4 personer
5 dl vatten
5 dl mjölk
250 g polenta
1 mozzarella
ett par msk inlagd jalapeño
ett par msk smör
salt
Koka upp mjölk och vatten. Rör i polentan och rör ett par minuter tills den tjocknat. Lägg i en klick smör och salta lite. Smält resten av smöret. Pensla en form med smör och bred ut polentan i ett jämnt lager. Hacka ner jalepeñon och strö över. Riv eller smula mozzarellan över. Avsluta med det smälta smöret och lite salt. Baka i ugnen på 225 grader i ca 15 min.
Vegochili
4 personer
100 g sojagranulat (eller 200 g quorn)
1 chipotle
1 tsk sichuanpeppar
1 tsk korianderfrön
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk kakao
2 charlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 burk (500 g) tomatfond
1 burk små svarta bönor
salt och peppar
(1 msk kalvfond)
Börja med sojafärsen och sjud den i ett par dl vatten tills allt absorberats. Rosta sichuanpeppar, spiskummin, och koriander i en torr panna. Mortla tillsammans med chipotle och kakao. Sila ev. bort de "barkiga" bitarna av chipotlen. Finhacka charlottenlök och vitlök. Fräs i olja i en traktörpanna. Häll på kryddorna och färsen och fräs några minuter. Slå på tomatfonden och bönorna. Låt puttra ett tag och smaksätt med salt, peppar och ev. kalvfond. Servera med puddingen, lite färsk koriander och avokado och tomat.

söndag 22 april 2007
To A Haggis
sonsie face
Great chieftain o' the
puddin' race!
Aboon them a' ye tak
your place
painch, tripe, or thairm:
Weel are ye worthy
of a grace
As lang's my arm"
Det här är en dikt om haggis av Robert Burns, den skotske nationalskalden. Jag kan inte så mycket om traditionerna kring haggis men jag tror att man läser den här i samband med haggisätning. Sen har Burns en egen dag den 25/1 och den är väldigt viktig för många skottar. Vi hedningar i min familj har aldrig firat den men från och med nu ska jag nog göra det för det här blev inte så dumt. Haggisen jag använde hade rekommenderats av min skotska släkting och även prisats av Gitto så den är nog bäst. Vet att i alla fall köttvarianten finns att köpa på English Shop i Göteborg och antagligen i Stockholm med.

torsdag 19 april 2007
Ostron och haggis


måndag 16 april 2007
Sista sommardagen
Igår hade jag och min bror bestämt att vi skulle grilla idag för att fira den sista sommardagen. Som vanligt när min bror är med är det han som tar kommandot. Vi (han) gjorde grillade lammkotletter penslade med gremolataglaze, ett vispat smör med reducerad balsamvinäger och charlottenlök och en sallad på rostad färskpotatis, rädisor, sugar snaps, chili, rödlök, ruccola och parmesan. Det blev helt sagolikt gott och två lammkotletter var kändes fattigt.

söndag 15 april 2007
Nästan som sommar

Det blev gott och framför allt väldigt mycket. När jag sen skulle äta lite av resterna när jag kom hem på natten i min hrm.. säng så råkade jag somna och sen när jag vaknade så låg allt på mitt golv. Väldigt deprimerande att vakna till ljudet av Lattjo Lajban på TV:n som man glömde stänga av och med mat på golvet. Sen ryckte jag upp mig lite resten av helgen och gick och kollade på Gårda BK i det underbara försommarvädret. Idag spelade jag själv lite fotboll och som belöning bjöd jag två av grabbarna på lite återhämtningsmat.

torsdag 12 april 2007
Svarttorparn
onsdag 11 april 2007
Lovecraftiansk soppa
And with strange aeons even death may die."
Cthulhu-soppa med omelettrulle
6 personer
150 g sidfläsk
200 g bläckfisk (med tentakler, viktigt!)
1 purjolök
2 morötter
2 stjälkar blekselleri
1 litet savoykålhuvud
1 fänkål
2 små zucchini
4 tomater
2,5 liter vatten
basilika
3 dl vita bönor
100 g valfria makaroner
salt och peppar
Omelettrulle:
2 ägg
4 msk vatten
basilika
salt och peppar
pesto
Börja med omelettrullen. Vispa ihop ingredienserna utom peston och stek som en vanlig omelett. Låt svalna och bred sedan på pesto. Rulla ihop och slå in i plastfolie. Lägg i kylen.
Koka bläckfisken hel i ca 20 min i en kastrull och skär sedan ner den. Skölj och strimla purjo och savoykål. Skiva morötter, zucchini, blekselleri och fänkål. Skålla, skala och kärna ur tomaterna och hacka ner. Skär ner sidfläsket och fräs på det med lite olja i en riktigt stor gryta. Häll på grönsakerna utom tomat och fräs på några minuter. Slå på vatten och häll i tomat och bläckfisk, salta och peppra rikligt. Låt koka i 20-25 min under lock. Lägg i makaronerna och bönorna och koka i ca 10 min eller till makaronerna är precis mjuka. Skär upp omelettrullen i en halv cm tjocka skivor. Servera soppan med omelettrulle, några tag med svartpepparkvarnen och lite riven parmesan.

Detta är en mycket god och framför allt matig soppa. Den är inspirerad av en klassisk italiensk bondsoppa och av HP Lovecrafts Cthulhu-mytologi. Men framför allt är den inspirerad av mina oroande drömmar om en sjunken stad i orimliga geometriska proportioner...
"... Iä! Iä!"
"N'gai, n'gha' ghaa, bugg-shoggog, y'hah,
ap'hp; Mur'Akuch, Mur'Akuch ..."
lördag 7 april 2007
Påskmiddag
2 + 6 ägg



tisdag 3 april 2007
Glad Pesach!
Lammgryta med sötpotatis, okra och lammkorv
6 personer
1 kg grytbitar av lamm med ben
8 tomater
2 stora sötpoatisar
200 g okra
några kvistar rosmarin
en näve salviablad
rivet skal från 1 citron
buljong
3 dl kokta cannelonibönor
4 lammkorvar
salt och peppar
Putsa lammet och skär ner till lagom stora bitar. Stek på i lite olja. Häll i nedskuren okra och sötpotatis i stora bitar. Släng i örterna. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Hacka tomatköttet och släng i det i grytan. Häll i ett par dl buljong (jag hade lammbuljong i frysen). Häll i bönorna och citronskal och lite mer örter. Salta och peppra. Stek korvarna och skär ner dom. Släng i dom i grytan. Låt koka under lock i ca 45 min. Låt vila ett par timmar och värm på igen. Servera med couscous.

Det osyrade brödet - matsa - har inget med flottigt vitlöksdoftande naanbröd att göra. Det är ett bröd som ska göras väldigt snabbt och ska symbolisera lidandet under slaveriet i Egypten. Men det blir ganska gott faktiskt, lite som ett segt knäckebröd.
Matsa
8 kakor
4 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
Blanda ihop ingredienserna till en deg. Lägg ut den på mjölat bakbord. Dela i åtta bitar och forma små bollar. Kavla ut tunt, gärna med kruskavel, till åtta kakor. För över försiktigt med stekspade till plåtar med bakplåtspapper. Nagga dom lite och grädda i 250 grader i ca 8 min. Låt svalna på galler. Förvara i burk.

söndag 1 april 2007
Tankar inför påsken

Visst är den vacker? Ett foto värdigt Ilva. Nja, kanske inte. Vet att det är ganska patetiskt att ta kort på en bild ur en kokbok men jag ville så gärna illustrera mina planer! Det här är i alla fall en ligurisk påskpaj med spenat, mejram, parmesan, ricotta och ägg. Tycker den verkar helt underbar och har tänkt göra den till påsk i många år och nu blir det förhoppningsvis av. En kul detalj med orginalreceptet är att man kavlar ut degen till 33(!) knapriga lager, givetvis för att symbolisera Jesus levnadsår. Låter verkligen som en typisk Louise-grej. I receptet i min kokbok har man förenklat receptet till 12 lager, efter lärjungarna kanske? Jag funderar på att rationalisera ner det till 2 lager efter öh... Jesus två jordiska föräldrar. Jag återkommer med bild på min paj och recept.
fredag 30 mars 2007
Vulgär lasagne
Vulgär lasagne
2 gula lökar
2 paket krossade tomater (basilika)
Finhacka lök och vitlök. Tärna aubergine och fräs alltsammans i olja. Salta något. Slå på tomaterna efter 5 min. Skär ner bacon och stek den. Häll över i såsen. Stek korvarna, skär ner dom och häll i såsen. Smaka av med salt, peppar och oregano. Smält en stor matsked smör i en kastrull. Häll på mjöl och rör runt, slå på mjölk. Vispa konstant tills det kokar upp och låt koka några min. Rör i fetaost och hälften av den rivna osten. Varva i en smord långpanna med lasagneplattor, tomatsås underst och bechamel och riven ost överst.


torsdag 29 mars 2007
Dagens

Bloggträff
onsdag 28 mars 2007
Pastawok med korv, svamp och brysselkål
8 små nürnbergerkorvar eller andra goda bratwurstar
200 g blandsvamp
200 g brysselkål
1/3 purjolök finstrimlad
2 msk kapris (gärna i salt)
smör
salt och peppar

tisdag 27 mars 2007
Politisk korv
måndag 26 mars 2007
Fotboll och våfflor

Vi spelade träningsmatch mot LL Black Sox och förlorade ganska brutalt. Menmen, vi höll god min och jag längtade ändå mest efter att få komma hem och grädda våfflor. Jag ville ha en matig variant till huvudrätt/förrätt och en vanlig till efterrätt. Jag utgick från det här receptet från Tasteline men bytte ut riven potatis mot palsternacka. Istället för att servera dem med parmesancreme körde jag på ryskt vis med stenbitsrom, creme fraiche och charlottenlök.

Visst är den vacker? Tycker faktiskt att den är rätt tjusig med det röda och gröna. Den blev riktigt god också! Purjon och palsternacka gör den tuggig och söt, ta gärna lite extra salt för att bryta av det. Jag var även tvungen att prova våfflan med en aning tryffelolja på och lite havssalt. Det var också gott men jag kände knappt smaken av tryffeloljan. Kanske har den blivit gammal och tappat smak.

Till efterrätt gräddades den andra halvan av smeten till mer klassiska frasvåfflor. Dessa serverades med lättvispad grädde, hjortronsylt och te till ett avsnitt av Black Adder.
torsdag 22 mars 2007
Kol- och stålunionen

Korven var ljuvligt god med en mild och fin smak av kummin och timjan. Surkålen blev också mumsig och berömdes av den kräsne polske värden. Till det lite saltgurka och tysk senap. Vi drack ett Alsacevin till. Det kändes rätt med ett vin från det spännande området Alsace där den här rätten närmast kan sägas höra hemma.
Innan vi satte tänderna i korv och kål åt vi en liten lyxig förrättsmacka. En gräddig och god rödlökssill från Knippla Fisk på Olskrokstorget. En underbar försmak av våren och fick oss osökt att fundera på varför det inte säljs sill i fler sammanhang i Sverige. Emma som har bott i Holland berättade om hur man kunde köpa en hel sill på gatan med en massa rödlök på för 2 euro. Varför finns det helt enkelt inte mer varierad och framför allt svensk snabbmat i Sverige? Man skulle kunna sälja kroppkakor direkt på gatan precis som man säljer dumplings ur bambukorgar i Kina. Fler förslag?
tisdag 20 mars 2007
"Bolognese"
måndag 19 mars 2007
Frankofil afton
Vi möttes så prick klockan 14.37 på lördagen i Stora Saluhallen för att handla. Efter några turer till först Hemköp och sedan tipsbutiken landade vi i Linnéstan för att börja vårt verk. Det skulle lagas boeuf bourgionne så det var lika bra att börja med en gång. Idén till att laga just det kom från Krille som hade sett ett program med skådespelaren och kocken Per Moberg (och elitidrottsmannen!) lagandes denna burgundiska gryta. Jag använde oxbog, mest i brist på högrev, men det fick en fin levrig smak efter att ha kokat länge.
Från början var det tänkt att vi skulle ha pressad potatis till men jag insåg att potatisen skulle bara rinna bort i såsen från grytan. Nu hade jag ändå tagit med mig en potatispress så den användes till att göra gnocchi istället. Kanske inte helt fransk men smaksatt med citron och salvia så tycker jag ändå att den hamnade rätt.
Till efterrätt blev det crème caramel och jag utgick från ett recept från den trevliga boken, med det trevliga formatet, Kockarnas Kalender. Jag slås av hur tydligt det är att Svensk Mjölk ligger bakom boken. Nästan på varje sida står det om hur viktigt det är att blanka av såsen med smör, något som tydligen inte gör så stor skillnad som man kan läsa om i Lisas artikel. Jag är absolut inte den som lobbar för light-produkter men här blir det nästan löjligt. Man ska också komma ihåg att vinnarna av Årets Kock, som har skrivit boken, egentligen är vinnare av Gastronomiska Akademins Mejerimedalj.
fredag 16 mars 2007
Glenn!
Maten då? Den var riktigt bra den här gången. Tidigare har jag inte varit så nöjd men idag serverades ragu på sej med fänkål, tomater och saffran, rostade rotsaker, rimmad oxbringa och ljuvlig surkål med kummin och sidfläsk. Till det ett jättefint salladsbord med gott bröd och en mumsig pumpasoppa med tillhörande rostade svartögda bönor. En ordentlig uppryckning ifrån gräddträsket alltså och mera medvetet. Personalen är också extremt duktig och trevlig. Spanläget är också perfekt ner på Vasagatan och i och med att man sitter en trappa upp är det ingen där nere som märker en!
Här kommer mina egenheter på begäran av K:
1. Jag har aldrig sett Gudfadern.
2. Jag är rädd för grodor.
3. Jag tror inte på sannolikhet.
4. Min ena örsnibb är något längre än den andra.
Usch, det var jobbigt, och nu hade jag faktiskt inte tänkt att skicka vidare det här till någon mer. Främst för att jag inte vet vem jag skulle skicka det till. Om det inte är så att jag kommer drabbas av sju års olycka eller något annat hemskt. I så fall får någon gärna upplysa mig om det så får jag försöka fixa det.
torsdag 15 mars 2007
Laxrutan
Laxen blev i alla fall halstrad i torr panna, be gärna om lite tjockare skivor i butiken för annars faller de sönder med en gång. På det lite smörfräst purjolök och rostade pinjenötter. Till höger en pytt på kastanjechampinoner och jordärtsskockor smaksatt med citron. Sen det bästa, dillstuvad potatis! Den blev faktiskt smaksatt med lite hummerfond bara för att det fanns stående, funkade riktigt bra.

Efter maten började vi med att spela Carcassone och det var halvkul. Det är ett spel som mest puttrar på utan riktiga känslor. I Settlers är det däremot ingen brist på känslor och det kändes kul att avrunda med det för en gångs skull. Extra kul också att jag vann, jippie!